Over Wakibi

Leer ons beter kennen.

Non-profitorganisatie Wakibi streeft naar armoedebestrijding en duurzame zelfredzaamheid door leningen te verstrekken aan ondernemers in ruim zeventig ontwikkelingslanden. Eén microkrediet heeft een enorm effect op gemiddeld vijf mensen in de directe omgeving van de lenende ondernemer, zoals familieleden en eventuele werknemers. Kinderen kunnen naar school en een doktersbezoek wordt mogelijk. Zo profiteert een hele gemeenschap van één microkrediet.

Het geld van deze microkredieten komt van individuele uitleners en bedrijven. 100% van het geld gaat rechtstreeks naar de projecten van ondernemers. Wanneer de lening is terugbetaald (98% betaalt de lening volledig terug), kan het bedrag opnieuw worden uitgeleend. Zo blijft het geld circuleren, voor maximale social impact! Ook is het mogelijk om het geld te laten terugstorten op de rekening.

Wakibi is een onderneemster in Oeganda. Zij droomde er ooit van een handel in landbouwproducten en etenswaren te starten en haar kinderen het onderwijs te bieden dat zij verdienen. Dankzij een microkrediet is Wakibi's bedrijf nu een feit, en haar kinderen gaan alle drie naar school.

In 2011 gaf Peter Schinkel de naam van deze Oegandese aan het nieuwe microkredietplatform dat hij oprichte. Tijdens een vakantie in Indonesië werd hij geraakt door de situatie van ondernemers. “Ik zag kleine ondernemers die hun waar op straat verkochten en de boel best goed voor zichzelf hadden geregeld. De levendige en succesvolle vismarkt en kleine levensmiddelenzaakjes zijn me goed bijgebleven. En letterlijk twee meter verderop zag je weer mensen die in armoede leefden. Dat samen was eigenlijk de reden dat ik zei: ik wil iets gaan doen om die mensen te ondersteunen. Toen ik me daarin ging verdiepen kwam ik erachter dat microfinanciering daar een hele efficiënte manier voor is. Je bent namelijk niet je geld kwijt maar kan het wel 50 keer uitlenen.”

https://youtu.be/KerLJOhZfaU

Wakibi & Kiva
Peter zag een prachtige kans in het grote microfinancieringsplatform Kiva uit de VS. Hij stelde voor een Nederlandse variant te starten, om zo gerichter mensen te benaderen en aan te zetten tot actie. Het kostte het nodige doorzettingsvermogen, maar het lukte. Wakibi en Kiva bundelen nu hun krachten om zo efficiënt en effectief mogelijk leningen te verstrekken aan mensen die de (financiële) steun hard kunnen gebruiken. Kiva is in 2005 opgericht in San Francisco en heeft inmiddels meerdere kantoren wereldwijd en een groot internationaal netwerk. Kiva werkt nauw samen met betrouwbare lokale partijen verspreid over 80 landen op 5 continenten. Deze partners (scholen, NGO's etc.) nemen aanvragen in behandeling, bieden advies en begeleiding en nemen terugbetalingen in ontvangst. Alle projecten die Kiva steunt sluiten aan bij de Sustainable Developments Goals (SDG) van de Verenigde Naties.

Het team van Wakibi
Wakibi wordt hoofdzakelijk gerund door vrijwilligers, waardoor 100% van de leenbedragen direct naar de projecten gaat. Alleen de directeuren (1 fte) worden gesponsord door externe partijen. Maak kennis met het team!

Het laatste nieuws van Wakibi

Wakibi start online collecte voor vrouwelijke ondernemers in ontwikkelingslanden

Ruim een miljard vrouwen wereldwijd heeft weinig tot geen toegang tot financiële systemen. Het is voor ondernemende vrouwen in ontwikkelingslanden daardoor extra moeilijk om een bedrijf te starten ...

Arend-Jan Copini nieuwe directeur Fondsenwerving Wakibi

Arend-Jan Copini gaat per 1 januari 2024 aan de slag als Directeur Fondsenwerving bij Wakibi Microkredieten. Arend-Jan zal zich inzetten om samen met team Partnermanagement en de partners zoveel mo...

Wakibi Microkredieten lanceert gratis lespakket voor middelbare scholen

Het lespakket geeft leerlingen in de onderbouw van de middelbare school inzicht in de impact van microkredieten bij het bestrijden van armoede wereldwijd. Het lespakket is vanaf vandaag gratis te d...

Ontvang het laatste nieuws van Wakibi via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL