Wakibi start online collecte voor vrouwelijke ondernemers in ontwikkelingslanden

Ruim een miljard vrouwen wereldwijd heeft weinig tot geen toegang tot financiële systemen. Het is voor ondernemende vrouwen in ontwikkelingslanden daardoor extra moeilijk om een bedrijf te starten en zelfredzaam te worden. In de week van Internationale Vrouwendag - 3 tot 9 maart - zamelt Wakibi Microkredieten daarom geld in voor het Women Empowerment Fonds. Iedereen kan een bijdrage leveren door online te doneren, of een eigen collectebus aan te maken via wakibi.digicollect.nl.


Het Women Empowerment Fonds van Wakibi maakt ondernemen voor vrouwen in ontwikkelingslanden mogelijk door het verstrekken van microkredieten - kleine leningen. De terugbetaalde microkredieten (ruim 97%) leent Wakibi steeds opnieuw uit, waardoor het geld blijft circuleren en de sociale impact groot is. 

"Het unieke aan het Women Empowerment Fonds is dat iedereen heel laagdrempelig kan meedoen en direct mee-investeert in de ontwikkelkansen van vrouwen. De afgelopen 10 jaar zien we bij Wakibi dat vrouwen de beste resultaten laten zien, en dat hun onderneming een positief effect heeft op families, dorpen en uiteindelijk de hele economie. Dit maakt het fonds des te belangrijker en urgenter”, zegt Jolanda Degen, partner van het Women Empowerment Fonds en voormalig voorzitter van de Raad van Toezicht van Wakibi. 

Online geld inzamelen

In de week van Internationale Vrouwendag - 3 tot 9 maart - zamelt Wakibi extra geld in voor het Women Empowerment Fonds met een online collecte via https://wakibi.digicollect.nl. Zowel vrijwilligers als vaste uitleners van Wakibi doen mee aan de collecte. Maar ook mensen die Wakibi nog niet kennen, kunnen een collectebus aanmaken. Iedereen die het Women Empowerment Fonds wil ondersteunen, kan een bedrag naar keuze doneren in een van de collectebussen.

Toegang tot financiële middelen

Het thema van Internationale Vrouwendag dit jaar is, 'één wereld, duizend vrouwen’, waarmee de verschillen en overeenkomsten tussen vrouwen en verschillende culturen worden benadrukt. Een groot verschil is de beperkte toegang tot financiële middelen voor veel vrouwen in de wereld waardoor het opbouwen van een bestaan voor zichzelf en hun gezin moeilijk is. Met het Women Empowerment Fonds helpt Wakibi deze vrouwen met microkredieten waarmee zij hun eigen bedrijfje kunnen starten of uitbreiden, zodat ze samen met hun familie en vaak ook hele gemeenschappen economisch onafhankelijk worden. 

Het grootste deel van het fonds gaat naar projecten voor vrouwelijke ondernemers, een ander deel is bestemd voor vrouwen die willen studeren. Ook gaat een klein deel van het fonds naar sanitaire projecten aangevraagd door vrouwen, als onderdeel van hun huisvesting. Het Women Empowerment Fonds heeft inmiddels meer dan 1.800 projecten en 9.000 ondernemers gesteund in 55 verschillende landen. Met een initiële inleg van €218.252 is meer dan €500.000 aan sociale impact gemaakt. 

Over Wakibi Microkredieten

Wakibi is een verstrekker van microkredieten aan ondernemers in ontwikkelingslanden. De microkredieten worden door de ondernemers gebruikt voor het starten en/of de groei van hun bedrijven, met als doel financiële onafhankelijkheid en armoedebestrijding. Wakibi staat voor een circulaire geldstroom, waarbij uitleners zelf kunnen kiezen welk project ze financieren. Na afbetaling van de lening, kan het bedrag opnieuw worden uitgeleend. Inmiddels is de stichting actief in 86 landen. Sinds de oprichting in 2011 is er 8 miljoen euro aan microkredieten verstrekt voor de financiering van meer dan 124.000 projecten. Dit is het resultaat van de inzet van 10.000 uitleners, samenwerkingspartners en 65 vrijwilligers van Wakibi. Uitlenen kan al vanaf €25,- en is daarmee heel laagdrempelig: wakibi.nl.


1307490_Philippines.jpg
  • jpg
25085461290_ec0a7f1e6e_o.jpg
  • jpg

Contactgegevens

Ontvang het laatste nieuws van Wakibi via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL