Wakibi: unieke vorm van microfinanciering vanuit Nederland

Sinds kort is er in Nederland een nieuw platform voor microfinanciering: Wakibi. Met dit initiatief kunnen mensen geld lenen aan een kleine ondernemer uit een ontwikkelingsland. Bij Wakibi is de uitlener volledig in controle over wat er met zijn geld gebeurt. Het platform biedt de mogelijkheid om zelf de projecten uit te kiezen en die te ondersteunen met een bedrag vanaf € 22. Wanneer de lening is terugbetaald kan het opnieuw in een project worden geïnvesteerd of teruggestort op de eigen bankrekening. Dit is uniek in Nederland.

Waar andere platformen zich meer richten op het rendement van een investering in microkrediet of het eenmalig doneren van geld, gaat het bij Wakibi om een andere constructie. Via Wakibi beleg je voor sociaal rendement. Peter Schinkel, oprichter van Wakibi: “Het geld blijft in eigen beheer. De uitlener kiest zelf of de lening na terugbetaling uitbetaald wordt of opnieuw geïnvesteerd in een ander project. Omdat gemiddeld 98,89 procent van de leningen wordt terugbetaald, is het mogelijk om met eenzelfde bedrag tot vijftig verschillende projecten te steunen.” Er wordt geen rente over de leningen uitgekeerd aan de uitlener. Door een lening te verstrekken help je in ontwikkelingslanden op weg naar een beter bestaan.

Sociaal ondernemen

Een lening via Wakibi komt voor honderd procent terecht bij de projecten die de uitlener uitkiest. Er wordt gewerkt met lokale partners, die zicht hebben op de haalbaarheid van de projecten én de mogelijkheden van de ondernemer om de lening terug te betalen. Deze partners hebben persoonlijk contact met de ondernemers. De maandelijkse aflossing wordt vaak per fiets opgehaald.

Internationale samenwerking

De selectie van de juiste partners in de ontwikkelingslanden loopt via de Amerikaanse organisatie Kiva, één van ‘s werelds grootste organisaties op het gebied van microfinanciering. Medewerkers en vrijwilligers bezoeken regelmatig de projecten en de lokale partners. Via Kiva is in 61 landen al meer dan 260 miljoen euro uitgeleend. Oprah Winfrey en Bill Clinton zijn enthousiaste ambassadeurs van Kiva. In Nederland wordt Wakibi aanbevolen door onder andere Gerrit Zalm, Halina Reijn en Karin Bloemen en ondersteund door organisaties als ABN AMRO, PwC en KPN. Gerrit Zalm, voorzitter Raad van Bestuur ABN AMRO: "Wakibi staat voor sociaal ondernemen anno nu. Met gebruik van nieuwe media en een creatieve aanpak, kun je één-op-één geld en kennis bieden aan ondernemers in minder ontwikkelde landen."

Succesvolle testfase

De Wakibi-formule is vanaf begin december 2011 getest. Ruim 1.250 Nederlandse uitleners hebben al 7.500 ondernemers ondersteund. In totaal is er € 85.000 geïnvesteerd. Inmiddels hebben zich 140 vrijwilligers bij Wakibi aangesloten.

Contactgegevens

Ontvang het laatste nieuws van Wakibi via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL