Wakibi Microkredieten lanceert gratis lespakket voor middelbare scholen

Kennismaken met de impact van ondernemen en microkredieten

Om het maatschappelijk bewustzijn onder scholieren te vergroten, lanceert non-profitorganisatie Wakibi een lespakket over microkredieten en ondernemen. Het lespakket geeft leerlingen in de onderbouw van de middelbare school inzicht in de impact van microkredieten bij het bestrijden van armoede wereldwijd. Het lespakket is vanaf vandaag gratis te downloaden en kan direct worden ingezet door docenten maatschappijleer en economie.

"We zien het als onze taak om niet alleen leningen te verstrekken, maar ook om Nederlanders kennis bij te brengen over het nut en de noodzaak van microkredieten”,  licht Marije Roozendaal, commercieel directeur bij Wakibi toe. “Veel jongeren in Nederland hebben een eigen betaalrekening en groeien op met het gemak van digitaal bankieren. We willen hen er met dit lespakket van bewust maken dat het niet voor iedereen vanzelfsprekend is om toegang te hebben tot financiële middelen. En, dat microkrediet voor veel mensen in ontwikkelingslanden de enige oplossing is om een goed bestaan op te bouwen.” 

Bijdrage aan leerdoelen

Het Wakibi-lespakket neemt leerlingen mee in de wereld van ondernemen en laat zien hoe microkredieten armoede bestrijden en zelfredzaamheid bevorderen. Het lespakket draagt bij aan verschillende leerdoelen; leerlingen verwerven kennis over basisprincipes van financiën en ondernemerschap, vergroten hun maatschappelijke burgerschap en doen ondernemingsvaardigheden op. “Tijdens de lessen zetten leerlingen in groepjes een eigen challenge op, waarmee ze geld inzamelen. De opbrengst kunnen ze vervolgens uitlenen aan een zelfgekozen Wakibi-project. Zo ervaren ze meteen hoe leuk het is én hoe weinig er eigenlijk nodig is, om een verschil te maken voor iemand in een ontwikkelingsland”, zegt Roozendaal.

Gratis pakket met 5 lessen

Het Wakibi-lespakket is bedoeld voor de 1e en 2e klas van de middelbare school en sluit aan bij de vakken maatschappijleer en economie. Het lespakket bestaat uit 5 interactieve lessen van 45 minuten en kan door docenten naar eigen inzicht worden ingezet. Het lespakket is te downloaden op: wakibi.nl/lespakket.

In 2024 zal Wakibi ook een spreekbeurtpakket lanceren, gericht op kinderen op de basisschool. 

Over Wakibi Microkredieten

Wakibi is een verstrekker van microkredieten aan ondernemers in ontwikkelingslanden. De microkredieten worden door de ondernemers gebruikt voor het starten en/of de groei van hun bedrijven, met als doel financiële onafhankelijkheid en armoedebestrijding. Wakibi staat voor een circulaire geldstroom, waarbij uitleners zelf kunnen kiezen welk project ze financieren. Na afbetaling van de lening, kan het bedrag opnieuw worden uitgeleend. Inmiddels is de stichting actief in 86 landen. Sinds de oprichting in 2011 is er 8 miljoen euro aan microkredieten verstrekt voor de financiering van meer dan 124.000 projecten. Dit is het resultaat van de inzet van 10.000 uitleners, samenwerkingspartners en 65 vrijwilligers van Wakibi. Uitlenen kan al vanaf €25,- en is daarmee heel laagdrempelig: wakibi.nl.


nieuw wakibi lespakket.png
  • png
Wakibi-lespakket 5 lessen over microfinanciering.jpg
  • jpg

Contactgegevens

Ontvang het laatste nieuws van Wakibi via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL