Wakibi lanceert Women Empowerment Fonds

Door gebrek aan toegang tot financiering voor vrouwelijke ondernemers in ontwikkelingslanden, wordt het hen veelal onmogelijk gemaakt een bedrijf te starten en op eigen benen te staan. Microfinancieringsplatform Wakibi heeft als missie om deze uitdaging weg te nemen en start hiervoor het Women Empowerment Fonds. Met support in de vorm van microkredieten van bedrijven en particulieren gaat het fonds voor gelijke rechten en meer onafhankelijkheid.

Vrouwen in ontwikkelingslanden bezitten vaak geen eigen land of huis, waardoor dit niet als onderpand kan dienen voor een lening bij officiële instellingen zoals banken, zodat hen de toegang tot financiële middelen wordt ontzegd. Met de lancering van het Women Empowerment Fonds ambieert non-profit organisatie Wakibi om hier een eind aan te maken.

“Door corona is er nog meer armoede en kansenongelijkheid ontstaan. Het unieke aan het Women Empowerment Fonds is dat iedereen mee kan doen en je direct investeert in de ontwikkelkansen van vrouwen. De afgelopen 10 jaar zien we bij Wakibi dat vrouwen de beste resultaten laten zien; goed voor families, dorpen en uiteindelijk de economie. Dit maakt het fonds des te belangrijker en urgenter,” aldus Jolanda Degen, mede-initiatiefnemer van het fonds.

Continue sociale impact

Via het platform kan iedereen – bedrijf of particulier – ambitieuze vrouwen in ontwikkelingslanden op een laagdrempelige wijze steunen. Al vanaf €5,-, eenmalig of in abonnementsvorm, kan het fonds gefinancierd worden, waarna het geld in de vorm van microkrediet aan de vrouwelijke ondernemers wordt uitgeleend om een bedrijf te starten of te laten groeien. Deze financiële onafhankelijkheid stimuleert niet alleen gelijke kansen voor vrouwelijke ondernemers en persoonlijke groei, ook zorgt het voor sociale impact in hun directe omgeving. Zo draagt het Women Empowerment Fonds bij aan tien doelstellingen uit de Sustainable Development Goals van de VN, waaronder armoedebestrijding, gendergelijkheid, eerlijk werk, economische groei en partnerschappen.

Doordat de geleende microkredieten gemiddeld binnen anderhalf jaar worden terugbetaald door de vrouwelijke ondernemers zal de financiering keer op keer door het Women Empowerment Fonds worden ingezet. Dit maakt dat financiers van het fonds een oneindig aantal vrouwen zullen ondersteunen en maximaal sociaal rendement wordt gerealiseerd. Ten slotte wordt verwacht dat 98% van de ondernemende vrouwen die gesteund wordt door het fonds de lening volledig terugbetaalt, wat het investeringsrisico aanzienlijk laag maakt.

Triodos Foundation en vrouwelijke ondernemers leggen basis

De missie van het Women Empowerment Fonds wordt gesteund door de Triodos Foundation en Jolanda Degen. Met behulp van hun (financiële) ondersteuning is dit fonds opgezet en kan het een vliegende start maken. “Triodos Foundation steunt initiatieven die problemen bij de wortel aanpakken en zich richten op systeemveranderingen. Met de kansengelijkheid die het Women Empowerment Fonds gaat creëren in ruim 80 landen past dit nieuwe initiatief perfect bij onze stichting,” aldus Léonhard ten Siethoff, directeur Stichting Triodos Foundation.

lancering women empowerment fonds.jpg
  • jpg


Contactgegevens

Ontvang het laatste nieuws van Wakibi via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL