Nederlands microfinancieringsplatform Wakibi overschrijdt de drempel van drie miljoen euro

Het aantal microkredieten voor ondernemers in ontwikkelingslanden bereikte vorig jaar een nieuw record. In 2020 werd er voor bijna 800.000 euro aan nieuwe leningen verstrekt via wakibi.nl. Daarmee overschreed het platform de grens van drie miljoen euro aan leningen sinds haar oprichting in 2011.

Acht van de tien leningen gingen naar een vrouw

Wakibi heeft partners en projecten in 84 landen. Uitleners kiezen zelf welke projecten ze steunen. Meer dan de helft van de leningen ging naar Afrika (32%) en Azië (31%). Zuid-Amerika sluit de top drie af met 14%. Opvallend is dat acht op de tien leningen naar vrouwen ging.

Impact op 300.000 mensen

Wakibi steunde al meer dan 60.000 projecten van ondernemers in ontwikkelingslanden. De stichting gaat ervan uit dat elke ondernemer een gezin onderhoudt met een partner en drie kinderen, en elke lening dus een (in)direct effect heeft op gemiddeld vijf mensen. Zo berekende ze een totale impact op het leven van meer dan 300.000 mensen.

Van een miljoen drie miljoen euro gemaakt

Het terugbetalingspercentage bij Wakibi ligt erg hoog: gemiddeld 97,92% van alle leningen wordt terugbetaald. De totale inleg van alle uitleners sinds de oprichting van Wakibi bedroeg ongeveer een miljoen euro. Door de terugbetalingen steeds om te zetten in nieuwe leningen bereikte de stichting nu de mijlpaal van drie miljoen euro.

Uitlener worden vanaf 25 euro

Een lening geven via Wakibi kan al vanaf 25 euro. Elke lening komt voor de volle 100% terecht bij de ondernemer(s) van jouw keuze. De organisatiekosten worden volledig gedragen door externe donaties en sponsoren. "Met 9.000 uitleners op zeventien miljoen Nederlanders en elf miljoen Belgen is er nog meer dan genoeg ruimte om te groeien. Niets houdt ons tegen om er volgend jaar vier miljoen van te maken," aldus Hans Vloemans, penningmeester bij Wakibi.

Contactgegevens

Ontvang het laatste nieuws van Wakibi via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL